7 Ağustos 2016 Pazar

RankBrain üzerine

Bildiğimiz gibi Google bir arama motorudur. Google'a arama motoru denilmesinin sebeplerinde biriside bir çok parçadan oluşan bir yapı teşkil etmesidir. Temelde ise hepimiz tarafından bilenen ve gün içinde onlarca defa kullanılan bu algoritmanın adıdır Google.

Peki Google bu aramaları nasıl yapmaktadır? Google, Hummingbird isimli algoritma sonucunda bize istediğimiz cevabı vermeye çalışmaktadır. RankBrain ise Hummingbird'ün bu sonuca ulaşması için çalışan parçalarından birisidir. RankBrain cevap vermeyi öğrenen bir yapay zekadır. Şu an için Google'ın açıkladığı sonuçlara göre %80 doğrulukla arama sonucu verebilmektedir. Bu esasında şunu belirtmektedir, kullanılan algoritma içinde çalışan yapay zekalar her geçen gün daha fazla doğru sonuç vermeye başlamaktadır. Teorik olarak herhangi bir yapay zekanın insanın ne istediğini %100 oranında anlayıp ona cevap vermesi yakın gelecekte muhtemel mümkün olmayacaktır ama %80 oranında bir cevap bile şu an için bence harika bir orandır. 

Bilim kurgu ve cyberpunk eserler arasındaki favorilerimden birisi olan Ghost In The Shell (Gits) serisindeki baş karakterleri biri olan Motoko Kusanagi gibi beynimizi ağa bağlayıp zihnimiz vasıtası ile bilgiye ulaşma dönemlerini görebilecek miyiz emin değilim. Fakat arama yapma yöntemlerimiz mobil teknolojilerin artması ile her geçen gün daha fazla mobile aramalara dönmektedir. Mobile olan yönelim 2014 yılından beri yetişkin insanların mobil ekran başında geçirdiği zamanın PC başında geçirdiği zamanı aştığından beridir artarak devam etmektedir. İncelendiği zaman mobil cihaz satış oranları bilgisayarları çoktan geride bırakmış durumdadır. 2000'li yıllarda yaşadığımız her sene 2 kat daha hızlı bir işlemci veya ekran kartı piyasaya sürülürken şu an aynı trend mobilde yaşanmaktadır. Mobil teknolojilerin bu yükselişi giderek artacak ve arama içini daha yoğun bir konu olarak ilgilendirmeye devam edeceğini düşünüyorum. Kendi hayatımı gözlemlediğim zaman bile artık evimde duran masaüstü bilgisayarımı sadece oyun oynamak için kullanmaktayım. Ayrıca mobil cihazların bir statü sembolü olduğunu düşünüyorum. Dolayısı ile satışlarının ve kullanım oranlarının sürekli armaya devam edeceğinden eminim. İşi gereği PC kullanan insanlar dışında (Bankacı vs.) normal bir bireyin artık hiç bir şekilde PC'ye bağımlı olarak günlük işlerini yapma zorunluluğu kalmadığı çok açık bir şekilde ortadır. Gelişen mobil cihaz gücü ve yeteneklerine bakıldığında mobil aramaların yükselişine devam edeceğine eminim. Bunun somut örneklerinden biride (AMP) Accelerated Mobile Pages'dir. Bu ve benzeri mobil ile bilgiye ulaşmayı sağlayacak olan teknolojiler giderek artacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder